Het is de hoogste tijd om in de pen klimmen. Want ik baal even flink van de gemeente Hengelo. We hebben een soort haat-liefde verhouding. Soms gaan dingen goed, worden er mooie initiatieven uitgewerkt en wordt de stad een stukje mooier. Zie het centrum van de stad; het is prachtig geworden. En mijn stoeptegelplan is goedgekeurd en is nog in uitvoering.
Maar soms lopen dingen ook minder goed. En daar wil ik dit stukje aan wijden. Ik beloof: als er weer iets moois gebeurt in de stad, dan meld ik het ook.
Waarom ben ik boos?
Het hete hangijzer van dit moment is de aanleg van de nieuwe verzamellocaties voor het inzamelen van plastic afval. In mei van dit jaar heeft wel in de krant gestaan dat de bovengrondse containers worden opgeruimd. En dat in de toekomst bewoners van hoogbouw in de toekomst hun PMD (plastic, metaal en drankkartons) in plastic zakken langs de straat kunnen aanbieden.
Vanuit de gemeente bleef het stil rond dit nieuws. Ik bewaar iedere week de mailtjes met het gemeentenieuws. Ik heb ze doorgeworsteld en er is gewoon geen aandacht aan dit onderwerp besteed.
Maar ondertussen gebeurde er dus wel van alles. Nu ik alles op een rijtje aan het zetten ben blijkt dat het college van Burgemeester en Wethouders op 11 juni een besluit heeft genomen waarmee ze instemmen met het ontwerp Plaatsingsplan PMD en OPK (oud papier en karton). Er staat bij dat de 340! locaties zijn uitgezocht door de gemeente en Twente Milieu.
Nu ik dit zo achteraf lees denk ik: waar in dit verhaal zijn de bewoners van de hoogbouwwoningen meegenomen. En (zie later in dit verhaal voor de context) de Gehandicaptenraad Hengelo?
Zoals ik al zei, in het Gemeentenieuws is geen aandacht geweest voor het plaatsingsplan. Als je geabonnneerd bent op de e-mail-nieuwsbrief dan heeft er helemaal niks in gestaan en kijk je op de webversie, dan staat er in Gemeentenieuws editie 73 – week 25 van 18 juni een klein stukje onder de officiële bekendmakingen.
Dit stukje staat ook wel op de website met officiële bekendmakingen.
Maar de gemeente had écht moeten bedenken dat maar een klein aantal mensen wekelijks de officiële bekendmakingen leest. En dat door dit plan een heel groot deel van de Hengelose bevolking geraakt wordt. Het gaat hier om 340 locaties in de stad waar iets gaat veranderen. Deze grote groep mensen had véél beter geïnformeerd moeten worden. En de gemeente wéét dat. Een week eerder, in de nieuwsbrief van 12 juni wordt daar nog aandacht aan besteed:
Als de inwoners van Hengelo beter waren geïnformeerd, dan hadden ze ook geweten van al de aangewezen plekken voor afval vlak voor hun deur.
Oh ja, er is nog een Facebookbericht geweest op 27 juni. Een super positief stukje over de nieuwe manier van afvalinzamelen. Maar ook daarin wordt met geen woord gerept over dat de 340 locaties zijn vastgesteld en dat je hier binnen 6 weken iets van mag vinden. De bij dat bericht geplaatste foto laat zien dat de inzamelplek de volledige breedte van de stoep inneemt. En terecht dat er opmerkingen worden gemaakt over rolstoeltoegankelijkehid en problemen voor mensen met kinderwagens. Hengelo dingt tenslotte mee naar de titel meest toegankelijke stad van Nederland! Dat vind ik wel postief nieuws en ik gun het Hengelo: dus stemmen voor deze titel kan binnenkort via deze link!
Wat gebeurt er als je de betrokkenen niet informeert?
Nou, dan komen ze thuis en vinden ze ineens een paal voor hun raam! Met een paar roze stippen op de plek waar gekleurde tegels moeten komen.
Op 30 juli zijn in onze straat (Saterslostraat) op verschillende plekken palen in de grond geslagen. Aan deze paal komt dus nog een informatiebord. Deze staat pal in het uitzicht van mijn benedenbuurvrouw. Echt, het hele trappenhuis is in rep en roer. Wie – in vredesnaam – bedenkt het onzalige plan om op zo’n plek een afvalverzamelpunt te maken! Vlak onder het balkon. Het enig stukje groen dat we voor de deur hebben, en dan dit.
Als ik toch nog iets positiefs moet noemen: de stippen zijn zo neergezet, dat er op de stoep wel ruimte overblijft voor de doorgang van een rolstoel.
Dit was dus op 30 juli. Door razendsnel te zoeken naar informatie kwam ik er achter dat dat de uiterste dag was waarop je bij de gemeente nog een zienswijze in kunt leveren. Een dag later was alle informatie van de gemeente verdwenen. (Hier de dooie link van de pagina die op 31 juli verdween) Ik heb diezelfde dag een brief geschreven aan Welbions (over verschillende onderwerpen, maar ook over de paal) en heb de raadsgriffie van de gemeente meegenomen. Gelukkig was dit blijkbaar nog net op tijd, want de brief is wel onder het onderwerp zienswijze geregistreerd.
Uiteraard heb ik ook op X mijn ongenoegen geuit. Dat is mijn snelle uitlaatklep. De gemeente heeft nog even gevraagd of ik dan de informatie had gemist. Ja dus, een stille trom hoor je niet.
Je zult maar deze week terugkomen van vakantie en een afvalplek voor je deur vinden! En je kunt er niks meer aan doen.
Vandaag is er weer gewerkt aan de plek. De aangewezen tegels zijn geverfd. nou ja, niet helemáál de aangewezen tegels, maar een vierkant over de hele breedte van de stoep. Zodat er op de afvaldagen geen rolstoel langs kan. Waarom zou je als schilder de gemarkeerde plekken aanhouden toch?
Meerdere mensen hebben de afgelopen week al contact gehad met Welbions. Die geven aan dat ze ook niet blij zijn met de situatie. Telefonisch werd mij al meegedeeld dat op sommige locaties nu al overlast van ratten is en dat men bang is dat dit meer gaat worden.
Hoe nu verder?
Er zijn zoveel betere plekken te bedenken om wekelijks je PMD zakken neer te zetten. Dat hoeft echt niet zo dicht bij mensen voor de deur. En dat is ook best te bereiken binnen de 125 meter die normaalgesproken wordt gehanteerd als afstand waarbinnen je de zakken kunt plaatsen.
En er hoeven ook echt geen 340 lelijke palen in iemands uitzicht te staan. Kijk naar andere steden. Een simpele tegel met de letters PMD of een logo van een afvalzak volstaat. Als je de bewoners maar informeert. Ik zeg het hier nog een keer, de gemeente had hier een duidelijke brief over moeten sturen naar alle hoogbouwbewoners. Dit is echt niet hoe goed bestuur werkt. Ik heb heel sterk het idee dat ergens een idee is ontstaan van we geven er weinig ruchtbaarheid aan, dan komen er ook niet zoveel bezwaren. Ik wíl helemaal niet zo denken, dat zit niet in mijn aard. Maar hier ontkom ik er toch niet aan.
Samen met de buren hebben we nog we even een uurtje lol gehad over wat we kunnen verzinnen om met een paal te doen. Zo hebben we ChatGPT een lied en een gedicht over de paal laten schrijven en hebben we bedacht dat we een folkoristisch feest rond de paal gaan organiseren.
Ik hoop van harte dat de gemeente werk gaat maken van deze situatie. Ik ga de vorderingen op deze site plaatsen. Voor nu moet ik het doen met het feit dat mijn brief in behandeling is genomen.
Goed stuk en helemaal mee eens. Dit is inderdaad niet de oplossing voor het inzamelen van zakken met PMD. Ik loop regelmatig door de buurt daar, ik woon er ook, en verbaas me over de hoeveelheid inzamelpunten en ook over de plaatsing ervan. Midden op het trottoir of pal bij iemand onder of voor het raam. Ik denk dat er bij Alex in de buurt geen gemeente ambtenaren of wethouders wonen. Dan was het waarschijnlijk wel netter opgelost. Veel succes met je strijd tegen dit waarschijnlijk met de beste bedoelingen bedachte plan waarvan aan de uitvoering nog wel wat gesleuteld mag worden.
Ik heb ook een klacht ingediend bij de Gemeente [ tot op heden geen reactie.) dat de link al dood was en men het stilletjes deed, nu heb ik verdorie weer een paal voor mijn balkon. Iedere zak gaat rechtsreeks in de struiken, bewust! Een melding erachteraan over zwerfvuil en de kosten gaan weer heerlijk omhoog, onrendabel maken is onze enige vorm van stil protest.